SKOLEBESØG i CLIMATE PLANET

Skal du og din klasse en gratis tur i rummet?

 

Den 6., 8. og 9. juni inviterer Dansk Retursystem 2700 skoleelever i 4.-7. klasse en tur i CLIMATE PLANET med alt betalt. De vil nemlig gerne være med til at uddanne fremtidens borgere i klimaforandringer og bæredygtighed.

 Den 6., 8. og 9. juni kan over hundrede 4.-7. klasser komme en tur i CLIMATE PLANET til en forestilling i globen på Århus havn, hvor de kan se klodens klimamæssige udvikling fra før den Industrielle Revolution og ud i fremtiden. Efter forestillingen kan eleverne deltage i en række aktiviteter, som har fokus på undersøgelse, innovation og læring. De kan f.eks. tage en tur i Dansk Retursystems container og opleve, hvordan det er at være en dåse eller flaske, som bliver sendt til genanvendelse via flaskeautomaten. Eller de kan deltage i aktiviteten Build the Change, som er udviklet af LEGO®.

Det starter med børnene

Det er Dansk Retursystem, som sponsorerer adgangen for de 2700 elever og deres lærere. Det gør de, fordi børnene er fremtidens borgere, forbrugere og beslutningstagere. Derfor er det afgørende, at de bliver uddannet bedst muligt i forhold til klimaforandringer og bæredygtighed, bl.a. om genanvendelse og Jordens ressourcer, hvis en fremtidig grøn omstilling skal lykkes.

Nyt undervisningsmateriale om klima og genanvendelse

Ud over forestillingerne i CLIMATE PLANET, tilbyder Dansk Retursystem gratis undervisningsmateriale om miljø, klima og genanvendelse. Materialet er udviklet i forbindelse med CLIMATE PLANET, men det handler ikke om CLIMATE PLANET, så det kan sagtens bruges, selvom der ikke er aflagt besøg i udstillingen.

Udover materialet fra Dansk Retursystem, kan der arbejdes med undervisningsmateriale samlet og skabt i samarbejde med GoGreenWithAarhus, FO-Aarhus, Affaldsskolen & Århus Stiftstidende, som allerede er tilgængeligt og kan bruges i fagene Natur/teknologi og Geografi.

 

Læs mere om skoledagene og download materiale her.

CLIMATE PLANET til COP23

CLIMATE PLANET er inviteret til klimatopmøde i Bonn

CLIMATE PLANET er blevet inviteret til klimatopmødet COP23, der i år foregår i Bonn, Tyskland. Den store globe har fanget interessen hos bystyret i Bonn, og derfor skal den stå ved indgangen til COP23 i november, hvor de globale klimaforandringer og -udfordringer bliver diskuteret af topledere fra hele verden.

CLIMATE PLANET, der er et samarbejde mellem Aarhus City Forening, Koncept Aarhus og Global Citizen, blev præsenteret af Søren Lundbye fra Global Citizen til en konference. Herefter fik projektet stor opmærksomhed fra bystyret i Bonn.

"At vi bliver inviteret til klimatopmødet understreger, at CLIMATE PLANET har et kæmpe potentiale til at formidle de udfordringer, som Jorden står overfor på en måde, så både store som små kan få en form for ekstra øjenåbner og efterfølgende selv blive inspireret til at gøre en forskel" siger Claus Bech fra Aarhus Cityforening.

 

Vinderne af tegne- og gættekonkurrencen i uge 7

Præmieoverrækkelse hos Johnson Controls

I vinterferien var der i Bruuns Galleri temauge med "Leg med omtanke". Der var flere aktiviteter for alle aldre, herunder afholdt CLIMATE PLANETs hovedsponsor, Johnson Controls, konkurrencer med isbjørnen i centrum.

Den ene konkurrence var en tegnekonkurrence, hvor børnene blev opfordret til at tegne en isbjørn. Den anden konkurrence var en gættekonkurrence, hvor alle kunne gætte på smeltetiden af en isblok på fem kg.

Nu er vinderne af konkurrencerne fundet: Bertram Dich vandt med sin søde isbjørn tegnekonkurrencen, mens Alvilda Lorenzen med sine 22 timer og 14 minutter kom tættest på isblokkens korrekte smeltetid, der var 22 timer og 15 minutter. Torsdag d. 16. marts kl. 15.30 var begge vindere derfor inviteret ud på Johnson Controls’ adresse i Højbjerg for at få overrakt hver deres iPad af lederen af virksomhedens veteranafdeling, Hans Hedegaard.

Udover to hovedpræmier er der også blevet sendt bamser og billetter til CLIMATE PLANET-forestillingen til mange andre flotte isbjørnetegninger og bud i gættekonkurrencen. I alt er der blevet sendt 200 billetter og 50 isbjørnebamser ud.

Johnson Controls er hovedpartner på CLIMATE PLANET grundet deres klimavenlige tiltag og dokumenterede grønne profil og giver et globalt niveau til den vision om et bæredygtigt samfund, som CLIMATE PLANET frem for alt repræsenterer og aktivt arbejder for at etablere.

Fantastisk fremmøde til presse- og netværksmødet

Inspiration og motivation til en grønnere omstilling

Det var en kold og regnfuld dag i Aarhus i går, men 100 erhvervsmænd og -kvinder fra danske virksomheder og pressen trodsede alligevel det efterårslignende vejr for at deltage i CLIMATE PLANETs presse- og netværksmøde på Aarhus Teater. 

Blandt oplægsholderne af partnere og ambassadører var bl.a. vejr- og klimaekspert Jesper Theilgaard, som i går også blev udnævnt til ambassadør for CLIMATE PLANET. Dertil fortalte Stine Bigum Pedersen fra World Perfect om det store oplevelsesområde, som vil være placeret ved siden af CLIMATE PLANET. Her kan man bl.a. få ideer til de ændringer, der skal til for at gøre en forskel. 

For at inddrage næste generation, uddybede Camilla Torpe fra LEGO® formålet med LEGO Build the Change-arrangementerne, som vil finde sted efter de børnevenlige forestillinger om morgenen og formiddagen. Her får børnene mulighed for at bygge bl.a. fremtidens by med LEGO klodser.

Alle deltagere lyttede opmærksomt til budskabet om at inspirere og motivere til en grønnere omstilling, som starter i Aarhus. Klimachef Henrik Müller fra Klimasekretariatet fremlagde også 2020-planen, hvori den jyske hovedstad bliver startskuddet for CLIMATE PLANETs tur rundt i 24 europæiske byer i løbet af de næste tre år. 

Efter oplæg og spørgerunde var der tid til at netværke og god mad. Der spredte sig hurtigt en god summen over de små retter, som var en forsmag på den 7 retters menu, som Cafe Hack leverer til arrangementerne i CLIMATE PLANET. Menuen tager udgangspunkt i Jordens 7 kontinenter, men med lokale sæsonråvarer.

Netværksmøde den 27. februar

Bliv en del af CLIMATE PLANET

Projektet CLIMATE PLANET tager mere og mere form, men der er stadig forskellige muligheder for at blive en del af dette spektakulære event - enten her i Aarhus eller når CLIMATE PLANET besøger en rækker byer ude i Europa frem mod 2020.

Derfor inviterer Klimasekretariatet, Global Citizen, Koncept Aarhus og Aarhus City Forening dig til et informationsmøde omkring projekt CLIMATE PLANET. 

Her kan du og din organisation få en unik mulighed for at høre mere om og give input til de mange forskellige muligheder, CLIMATE PLANET medfører i form af eksempelvis udstilling, markedsføring, læring/undervisning, kunde-events, VIP-arrangementer m.v.

Info-mødet afholdes på Aarhus Teater (Kampmann Salen) den 27. februar kl. 15.00 - 17.00 for en række inviterede deltagere og afsluttes med lidt pindemadder og god vin fra Café Hack.

 

Preben Mejer om CLIMATE PLANET

Preben Mejer giver en udtalelse om CLIMATE PLANET

"CLIMATE PLANET er et fantastisk bevis på, hvordan højteknologi går hånd i hånd med forbrugeroplysning. Det er med udgangspunkt i højkvalitetssatellitsignaler at CLIMATE PLANET kan vise et 100 % realistisk billede i real time af Jorden. Jeg kan glæde mig over, at teknologien nu gør det muligt at give folk en oplevelse som var man på rumrejse, og der er ingen tvivl om, at rigtig mange vil få en storslået oplevelse i CLIMATE PLANET.

Det er vigtigt for mig, som for alle andre, at folk nu får hele historien om Jordens klima baseret på facts fra store partnere som NASA og verdens meteorologiske institutter. De data som benyttes i CLIMATE PLANET er opsamlet siden sidst i 1800-tallet og giver derfor en 100 % reel skildring af virkeligheden." udtaler Preben Mejer, direktør for videnscentret Radr.

Dansk Retursystem er med på holdet

Dansk Retursystem sætter fokus på genanvendelse sammen med CLIMATE PLANET

Dansk Retursystem er gået med på holdet som partner i projektet CLIMATE PLANET. Dansk Retursystem skal være med til at vise forbrugerne den kæmpe forskel de gør, hver eneste gang de afleverer deres flasker og dåser til genanvendelse.

I 2017 lander CLIMATE PLANET på den nye havneplads mellem DOKK1 og Navitas i Aarhus. Den enorme jordklode har en diameter på 24 meter og vil blive beklædt af et skarpt print af Jordens overflade. Inde i den vil man opleve endnu en globe på 4 meter i diameter. Denne globe er en af nyere tids største teknologiske oplevelser. CIMATE PLANET byder på en rumrejse fra 1905 til langt ud i fremtiden med fokus på Jordens klima og udvikling.

CLIMATE PLANET har en vision om at blive Danmarks største forbrugeroplysningskampagne

Der vil være offentlig åben i CLIMATE PLANET fra den 24. juni 2017 til den 6. august 2017. Hver dag vil der være 10 forestillinger af ca. 40 minutters varighed. Alle de besøgende vil forhåbentlig kunne se vigtigheden i, at vi skal gøre noget her og nu for miljøet.

En høj returprocent er ambitionen med Dansk Retursystems arbejde

Netop fremtiden har Dansk Retursystem stor fokus på. I dag kommer 9 ud af 10 flasker retur i pantsystemet, så aluminium, plastik og glas kan smeltes om til nye emballager. Returprocenten kan stige, hvis alle gør en forskel – derfor har Dansk Retursystem valgt at gå med i projektet CLIMATE PLANET, da det er en alletiders mulighed for at komme ud til forbrugerne og vise hvor meget det betyder, når man afleverer sin pant.

”Når man som forbruger afleverer sine flasker og dåser, så tænker man måske ikke over, hvad der sker efterfølgende. Hvor bliver de af, når man har puttet dem ind i returautomaten? Hvad betyder det egentlig for miljøet og for klimaet? Faktisk er det sådan, at én dåse kan blive til én ny dåse igen, så ud over at spare på jordens råstoffer ved at genanvende, så bruger man 95% mindre energi, når man smelter en brugt dåse, end når man skal fremstille en dåse af nye råstoffer. Dén historie vil vi meget gerne fortælle", siger direktøren for Dansk Retursystem, Lars Krejberg Petersen

BKI tilslutter sig som sponsor

BKI er en del af teamet

BKI har sluttet sig til holdet af sponsorer til CLIMATE PLANET. Marketingchef, Casper Agerbo, ser frem til samarbejdet og udtaler:

“Da jeg første gang hørte om CLIMATE PLANET, tænkte jeg – det lyder da helt vildt! Og selvfølgelig skulle vi være en del af det. Bæredygtighed er i høj grad en del af agendaen, når vi snakker kaffe og kaffedyrkning, da kaffeplantagerne i de kaffedyrkende lande i høj grad er påvirket af de klimaforandringer, vi ser lige nu. Derudover virker idéen om en jordklode på havnefronten i Aarhus så skør, at vi bare måtte være en del af det.”

CLIMATE PLANET i Bruuns Galleri

Børnene er vejen frem til en grønnere fremtid

Jorden er kun til låns. På et tidspunkt skal vi aflevere den videre til vores børn. Denne kendsgerning bliver der i uge 7 sat fokus på med temaugen “Leg med omtanke”, hvor Bruuns Galleri vil blive fyldt med underholdende klima aktiviteter. Her får børn i alle aldre lov til at udfolde deres kreativitet og bygge idéer til en grønnere fremtid.
 
Aktiviteterne vil spænde bredt fra tegne- og gættekonkurrencer til workshops med genbrugsmaterialer. Børn vil blandt andet få mulighed for at komme med deres bud på, hvordan fremtidens pantsystem kan gøres lidt sjovere eller nemmere, når LEGO® Build the Change stiller et utal af LEGO klodser til rådighed. Alle kreationerne vil blive udstillet i Bruuns Galleri, og onsdag den 15. februar kl. 15.00 kommer Marketingchef Anne-Mette Bundgaard fra Dansk Retursystem og Projektleder Thomas Mikkelsen fra Klimasekretariatet for at se alle børnenes værker. I samme tema om genanvendelse udstiller Dansk Retursystem 1 kubikmeter sammenpressede dåser, og personen, der gætter hvor mange nye dåser, det kan blive til, vinder billetter til LEGOLAND®. 
 
 
 
Gættekonkurrencerne fortsætter, når Johnson Controls udstiller en kæmpe isblok i et akvarium og opfordrer alle til at gætte, hvor lang tid det vil tage isblokken at smelte. Ved siden af kan børn muntre sig med en tegnekonkurrence af isbjørne, mens de voksne kan gå på opdagelse i et veterankøleskab.
 
Aktiviteterne fortsætter, når Shane Brox (kendt fra Shanes Verden på DR Ramasjang) starter en mission om at bygge verdens længste lort! Torsdag d. 16. og fredag d. 17. februar vil Shane afholde workshops for alle børn, der har lyst til at hjælpe med at bygge lorten. Børnene får også mulighed for at bygge deres egen lille lort af genbrugsmaterialer – og netop lort og genbrugsmaterialer er vigtige ressourcer på fremtidens Jord.

Johnson Controls som hovedsponsor til CLIMATE PLANET

Vejrgloben CLIMATE PLANET har fået Johnson Controls som hovedsponsor og skal være med til at åbne folks øjne for miljøet betydning verden rundt.

 

Da sløret for Kulturhovedstad 2017’s mange begivenheder blev løftet i efteråret, var der i hvert fald en enkelt meget stor og meget synlig begivenhed, der ikke blev præsenteret – nemlig den enorme jordklode, som med sin højde på 20 meter og diameter på 25 meter vil blive et meget synligt ikon i byen til sommer.

Årsagen er, at jordkloden ikke direkte er en del af kulturhovedstaden, og at den i efteråret 2016 endnu ikke havde fundet sin hovedsponsor.

Men den 14. oktober lykkedes det manden bag CLIMATE PLANET, Henrik Rud, at få firmaet Johnson Controls med som hovedsponsor. Så nu vil den enorme jordklode ikke alene komme til at pryde havnefronten i Kulturhovedstaden næste sommer. I de kommende år er det planen, at den skal sendes Jorden rundt og på den måde gøre folk rundt omkring i verden opmærksom på kampen for et bæredygtigt miljø.

Læs hele artiklen her.